Specialisaties

Elke podotherapeut is gespecialiseerd in onderzoek en behandeling van een diabetische voet. In de opleiding voor Podotherapeut wordt leerstof rond diabetes mellitus uitgebreid gedoceerd. T.g.v. diabetes kunnen complicaties ontstaan aan nieren, ogen en voeten. Het gevoel in de voeten kan verminderen. Ook de bloedsomloop kan slechter worden.
Klik HIER voor meer informatie over een diabetische neuropathie.

specialisaties_3Verder is elke podotherapeut ook geschoold in de behandeling van de reumatische voet. Er zijn verschillende vormen van reuma bekend. Door reuma kunnen voeten (behoorlijk) deformeren (=van vorm veranderen). De podotherapeut kan hier wat mee. In ernstige gevallen, waarbij een voet niet meer in confectieschoeisel past, werken wij samen met de orthopedisch schoenmaker.

Ook is de podotherapeut bekend met neurologische aandoeningen. Deze kunnen zeer divers van aard zijn en de podotherapeut kan helpen bij bepaalde problemen. Preventie en adviezen zullen ook zeker nuttig zijn in dit verband.

specialisaties_4De podotherapeut is ook een specialist in kindervoeten. In de verschillende fases van de groei komen wel eens problemen voor. De podotherapeut weet hier veel van. Klik HIER voor de folder over kinderschoenen.

Medical taping is een “nieuwe” manier van taping. Ook de podotherapeuten van onze praktijk hebben hierin een cursus gedaan. De basis van Medical Taping Concept werd in de jaren zeventig gelegd in Japan en Korea. Hier werden destijds tapemethodes ontwikkeld vanuit de gedachte dat beweging en spieractiviteit essentieel zijn om gezondheid te behouden of te herstellen. De achtergrond gedachte is, dat spieren niet alleen nodig zijn voor beweging, maar daarnaast ook bepalend zijn voor bijvoorbeeld de bloed- en lymfecirculatie en de lichaamstemperatuur. Als spieren niet goed functioneren, kan dat dus een scala van klachten en aandoeningen geven.
Voortbouwend op deze gedachte, werd er een elastische tapesoort ontwikkeld, die de spieren in hun functie kon ondersteunen, zonder daarbij de beweging te beperken. Door de aangedane spieren op deze manier te behandelen, wordt het lichaamseigen herstelproces geactiveerd.

Voor sporten en sportblessures kunt u bij de podotherapeut terecht. Op dit vakgebied is een goede diagnostisering ook erg belangrijk om met een goede behandeling te starten. Wist u dat een stand van een voorvoet alles te maken kan hebben bij knieklachten? Ook sporters zijn bij ons aan het goede adres.

De kennis van onze podotherapeuten is groot. Er is een jarenlange ervaring, brede interesse in het menselijk lichaam, er zijn vele overleggen geweest met verschillende disciplines, waar je natuurlijk enorm veel van leert. Daarnaast is er ook een grote betrokkenheid bij de patiënten.
Er zijn nascholingen gevolgd: o.a. in sportmassage, dermatologie, neuromusculaire problemen, diabetische voet, bekkenscheefstand, neuropatische voet, kindervoet, sportblessures, sportspodiatry, evidence based practice, enz.

specialisaties_7specialisaties_8